top of page
  • Yazarın fotoğrafıSELF Kreatif

En İyi Reklam Ajansı Hangisi? Doğru Ajansı Nasıl Seçerim?

Güncelleme tarihi: 27 Nis 2022



Markanızın büyümesini keyifle seyretmek için sorumlulukları ajanslarla paylaşıp profesyonellerle iş birliği yapmak önemlidir. Bir ajansla çalışmaya karar verdikten sonra ise sizi büyük bir araştırmaya itecek o soruyla karşılaşacaksınız: Hangi ajansı seçmeliyim? Büyük bir ajans mı yoksa küçük bir ajans mı tercih etmeliyim? Müşterilerine mi göz atmalıyım projelerine mi?


Ajans seçmeye başlamadan önce kendi markanızla ilgili bazı sorulara yanıt vermeniz gerekir. Önceden hazırlık yapmanız ne istediğinizi daha net anlamanıza dolayısıyla kendinizi daha iyi tanıtıp daha iyi anlatmanıza yardım eder.


Amacınızı Belirleyin


Reklam ve pazarlama ajanslarından talep edeceğiniz pek çok hizmet var. Yeni bir logo, yeni ürününüz için ambalaj tasarımı, mobil uygulama fikri, sosyal medya stratejisi, dijital reklamlar… Sizin ihtiyacınız nedir? Proje odaklı tek seferlik hizmetler mi yoksa devamlılık gerektiren hizmetler mi? Bazen sadece hedefinizi belirtmek de size rehberlik edebilir. Örneğin “Marka imajımın daha doğal olmasını istiyorum.” da ilk adımda size rehberlik edebilir.


Bütçenizi Hesaplayın


Başlarken bütçe düşünmek herkesi mutlu etmeyebilir ancak gerçekçi ve erişilebilir kampanya ve projeleriniz için bütçenizi önceden belirlemeniz size zaman kazandırır. Bütçe gereksiniminiz; marka büyüklüğünüze, taleplerinize, ihtiyaçlarınıza, hedef kitlenize göre değişecektir. Bir ajansla görüştüğünüzde bunları detaylı bir şekilde anlatmaya özen gösterin. Aksi takdirde ajans çalışsa bile proje gereğinden fazla ya da ihtiyaçlarınıza göre yetersiz kalacak, taleplerinizin karşılanmama riski ortaya çıkacaktır.


Ajanslara Nasıl Ulaşacağım?


Amacınız, hedefleriniz ve bütçeniz hakkında fikirlerinizi netleştirdikten sonra ajansları araştırmaya başlayabilirsiniz. Reklam ajansı nasıl bulunur diye düşünmeniz normal, özellikle daha önce herhangi bir ajansla çalışma deneyiminiz yoksa reklam ajansı nasıl seçilir sorusunu cevaplamanız zor gibi görünebilir. Bunun o kadar da zor olmadığını hep birlikte keşfedelim.


Reklam ajansları için arama motorlarını kullanarak almak istediğiniz hizmeti veren ajanslara kolayca ulaşabilirsiniz. Çoğu ajans her ne kadar çok aktif bir sosyal medya yönetimi yapmasalar da her ajansın kendilerini tanıttıkları, şirket güncellemelerini paylaştıkları, ekiplerini tanıttıkları sosyal medya hesapları var. Dilerseniz Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn gibi mecralarda da ajansları detaylı şekilde listeleyebilirsiniz. Ajanslarla ilgili her bilgiye sosyal medya üzerinden erişemeseniz bile bu yöntem yeni ajanslar keşfetmenize yardımcı olacaktır. Aradığınız hizmeti veren ya da sadece ilginizi çeken ajansların websitelerini ziyaret ederek hizmetleri ve projeleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.


Nasıl Seçim Yapacağım?


Karşınıza birçok ajans çıktı, nasıl seçim yapacaksınız; çok zor gibi görünse de bu seçim sizi korkutmasın. Ajans seçerken henüz aramaya başlamadan önce belirlediğiniz hedeflerinizi hep göz önünde bulundurarak ajansların özellikle websitelerinde belirttikleri müşterilerine, referanslarına, sundukları hizmetlere, yaptıkları işlere bakarak hedeflerinize en uygun olanlara odaklanın.


En İyi Reklam Ajansı Hangisi?


En iyi reklam ajansı, sizin için en iyisi olan reklam ajansıdır. Bunun anlamı, bir ajans sizin ihtiyaçlarınızı ne kadar iyi karşılarsa sizin için o kadar iyidir.


Bir ajanstan beklentiniz nedir? Sektörünüze hakimiyet, ödüllü işler, yakın temas, taze fikirler, hızlı destek ya da başka özellikler... Bir ajansın ihtiyaçlarınızı ne kadar iyi şekilde karşılayabileceğini anlamanız için de daha önceden belirlediğiniz ihtiyaçlarınıza uygun şekilde görüşmeler yapmak, ajansları yakından tanımak, tecrübelerini ve çalışma şekillerini onlardan dinlemek isteyebilirsiniz.


Bu aşamada göz attığınız ajansların konum bilgileri sizi etkilemesin. Birçok ajans yerli ve yabancı müşterilere sahip ve tüm dünyaya hizmet vermekte zorluk yaşamıyor. Bu yüzden eğer çalışmalarını ve referanslarını beğendiğiniz bir ajans varsa konumuna bakarak ondan vazgeçmeyin. Hizmet sektörü pandemi sonrası uzaktan çalışma deneyimini iyileştirdiği için farklı şehirde ajans bulmanız sorun yaratmayacaktır. Yine de bu kararı verirken sektörünüzü, hedeflerinizi göz ardı etmeyin, eğer ihtiyacınız yanı başınızda bir ajanssa ve ajansla sürekli yüz yüze olmanızı gerektiren bir işiniz varsa ajansın konumu da elbette kararınızı etkileyecektir.


Ajanslar toplantı yapmaktan, yeni potansiyel müşterilerle tanışmaktan çekinmez. Taleplerinizi e-posta ile belirterek, ajansların kendi sayfalarında ya da arama motorlarında bulabileceğiniz ajans iletişim numaraları üzerinden ajanslarla iletişime geçerek taleplerinizi belirtin ve bir toplantı randevusu isteyin.


Eğer aradığınız ajans markanızı sizin kadar sahiplenip sizi dinleyen, taleplerinizi anlayan, size özel hizmetlerle size odaklanan butik kreatif reklam ajansı arıyorsanız bizimle iletişime geçin.



63 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page