top of page
  • Yazarın fotoğrafıSELF Kreatif

Ambalaj Tasarımı Neden Önemli?

Güncelleme tarihi: 17 Haz 2022




Yıllar içinde gördük ki bazı markalar ambalaj tasarımı için yatırım yapma konusunda temkinli. Özellikle de ambalaj ve paketlemenin ekonomik olarak çok zorlayıcı olabildiği günümüzde ambalaja yatırım yapmak yeni markalar için fazladan bütçe ihtiyacı doğurabiliyor. Bu yazımızda markaların ambalaj tasarımlarına neden yatırım yapmaları gerektiğini detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.


Ambalaj Nedir?


Ürünlerin taşınması, korunması gibi sebeplerle ürünleri kaplamaya, sarmaya, kutulamaya yarayan malzemelerdir. Ürünlerin dış görünümüdür.


Ambalaj Tasarımı Nedir?


Ambalaj tasarımı, bir ürünün dış görünümünün detaylı şekilde tasarlanmasıdır. Bu tasarım sürecinde markanın hedefleri, hedef kitlesi, stratejileri, iletişim dili, renkleri, fontları, marka konumlaması gibi markayla ilişkili bilgiler etkili rol oynar. Başarılı bir ambalaj tasarımı; markanın konumunu en iyi şekilde yansıtır, ürünü muhafaza eder, ürün hakkında tüketici gözünde soru işareti bırakmayacak şekilde bilgi verir.


Paketleme Nedir?


Paketleme, ürünlerin ambalaj malzemeleri kullanılarak sarılması kaplanması, kutuya konması, taşımaya uygun hale getirilmesi anlamına gelir.


Ambalaj ve paketleme bir ürünün önizlemesidir, sunumudur. Bu nedenle ürünün kendisi kadar önemlidir.


Ambalaj Tasarımı Neden Önemli?


Ambalajın önemi konusunda şüphesi olanlar için ambalaj neden önemli sorusuna cevap vererek devam edelim.


İlk izlenim insan ilişkilerinde olduğu kadar pazarlamada da önemlidir. İlk izlenim olumlu, etkileyici ya da merak uyandırıcıysa ilk kez karşılaştığımızda ürüne yöneliriz, onu tanımak için inceleriz.


Kitapçının rafları arasında dolaşırken hakkında hiçbir fikrimizin olmadığı bir kitabı ismine, renklerine, fontlarına, kapak resmine bakarak incelemeye başlarız. Okur için cezbedici kapak tasarımı kitabın içeriği hakkında da referans oluşturur.


Karar verme süremiz sandığımız kadar uzun değil. Markete girdiğimizde ya da e-ticaret sitesini incelerken her ürünü uzun uzun incelemek yerine hızlıca göz atarız. Örneğin doğal ve sağlıklı ürünlere göz atarken yeşil ve doğa detaylı ambalajları daha önce algılar ve incelemek için onlara yöneliriz. Natural bakım ürünlerinin ambalaj tasarımlarının minimal olmasını, ambalaj malzemesinin çevre dostu olmasını bekler, raflarda da hızlı göz taramamızı buna göre yaparız. Bize farklı gelen bir ambalaj ilgimizi çeker ve ürünü incelememizi sağlar.


Dünyanın en büyük kağıt ve ambalaj şirketlerinden biri olan Westrock tarafından yapılan araştırmalara göre ürün memnuniyetinde ambalaj ve paketlemenin etkisi her geçen yıl artıyor.



Marka için ambalaj tasarımını önemli kılan bazı sebepler:


  • Ambalaj, güçlü izlenim bırakır.

İlk izlenimin öneminden bahsetmiştik. İlk izlenimi ambalajla sağlarız. Güçlü bir izlenim için ambalajın markanızı tamamlamasını sağlayın.


  • Ambalaj, marka kimliğini destekler.

Ambalaj da ürün kadar önemlidir, o da bir hikaye anlatır, marka hikayenizi tamamlar. Marka kimliğinize uygun ambalajlar tercih ederek bütünü başarıyla tamamlayın.


  • Ambalaj, müşteriyle iletişim kurar.

Ambalaj içerdiği bilgiler, anlattığı hikaye ile müşteriyle iletişim kurmanızı sağlar. Müşterilerin beğendikleri, memnun kaldıkları ambalajları sosyal medyada paylaştığını da unutmayın ve bu fırsatı görmezden gelmeyin.


Başarılı Ambalajın Özellikleri Nelerdir?


Başarılı ambalaj için sınırların dışında düşünmemiz gerekse de bazı ambalaj özellikleri olmazsa olmazdır. Ambalaja amacını kaybettirmeden yaratıcı, cezbedici ve işlevsel ambalaj tasarlamak mümkündür.


  • Muhafaza eder

Bir ambalajın ilk amacı ürünü muhafaza etmesidir. Bu içecekten kargo poşetine kadar her ambalaj için geçerlidir. Ambalajlar ürünü korumalı, ürünün zarar görmesini, bozulmasını engellemelidir.


Paket içeriklerini de unutmayın. Bugün birçok küçük girişim satışlarını sadece internet üzerinden gerçekleştiriyor. İnternetten yapılan satışlarda da kargo için ayrı paketleme çözümlerine ihtiyaç duyuluyor. Kargo firmaları henüz %100 hasarsız teslimat yapamadığı için eğer ürün başarılı paketlenmemişse paketlerin ve paketlerle beraber ürünlerin de hasar görmesi olasıdır. Çantalar, ürüne uyumlu kutular, kutu etiketleri, kargo poşetleri gibi çözümler ürünlerinizi korurken marka konumunuzu desteklemek için fırsatlardır. Bu nedenle ambalaj düşünürken paketleme ihtiyaçlarınızı ihmal etmeyin.


  • Bilgi verir

Müşteriler ürünlerin malzemeleri, talimatları, içerikleri, uyarıları hakkında bilgi edinmek ister. Ambalajlar müşterilerin gerektiğinde üreticiye ulaşabilecekleri bilgiler, üretim yeri, kullanım talimatı, beden ya da boyut gibi bilgiler içermelidir. Bilgiler dürüst olmalı, yasal yükümlülükleri yerine getirmeli, kolayca anlaşılabilir olmalıdır.


Ambalajlar ayrıca kendi sosyal medya hesaplarınızı ya da kampanyalarınızı tanıtabileceğiniz bir alandır. Ambalaj bandı, ambalaj şeridi, ambalaj çerçevesi, ambalaj çemberi, ambalaj etiketleri gibi pek çok seçenekle hakkınızda bilgiler verebileceğiniz alandır.


  • İlgi çekicidir

Bir ürünün ambalajı ürüne dikkat çekmelidir. Dikkat çekicilik denildiğinde birçok kişi sadece rengarenk ve gösterişli bir görünümün dikkat çektiğini düşünüyor oysa minimal tasarımlar da raflarda tüketicilerin dikkatini çekiyor. Bu nedenle marka konumlamanıza en uygun şekilde dikkat çekici bir ambalaj tasarımı tercih edin.


  • Özgündür

Markanızı güçlü kılmak, marka gücünüzü korumak için her aşamada özgün tasarımı tercih edin. Sevdiğiniz ambalajları neden sevdiğinizi düşünün, alternatiflerinden daha kullanıcı dostu, daha sevimli, daha cool, daha sade ya da daha renkli olduğunu göreceksiniz.


Sürdürülebilir Ambalaj Nedir?


Sürdürülebilirlik, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama becerisine engel olmadan ihtiyaçlarımızı karşılamayı hedefler. Sürdürülebilir ambalaj da çevreye zarar vermeyen, mümkün olduğunca hızlı çözünen ya da tekrar kullanıma izin veren materyaller kullanılarak hazırlanan ambalajlardır.


Her geçen yılda biraz daha farkındalık kazanarak karbon ayak izimizi azaltmak için yeni önlemler alıyor, çevre bilinci kazanıyor, sürdürülebilir seçimler yapan markalara yöneliyoruz. Sürdürülebilirlik sadece geri dönüşümle sınırlı değildir. Üretim, tedarik, gönderim gibi tüm süreçler incelenerek toplamda elde edilen verim üzerinden değerlendirilir.


Çevre bilincine sahip tüketiciler geri dönüştürülebilen, geri dönüştürülmüş malzemeden üretilmiş, kolay çözünebilen ya da tekrar tekrar kullanılabilen ambalajlarla sunulan ürünlere daha olumlu bakıyor, beğenisini de sosyal medyada dile getiriyor. Gereksiz ambalaj kullanan, plastik poşetlerden vazgeçmeyen markalar hakkında ise olumsuz eleştirilerini dile getirip markanın yanlışına dikkat çekiyor.


Profesyonellere Yatırım Yapın


Ambalaj tasarımı birçok bileşenin bir araya gelmesi ile tamamlanır. Malzeme çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi gerektirir. Marka konumu, marka elementleri hakkında hakimiyet; tüketici davranışları ve tüketici beklentileri hakkında araştırma ve bilgi ister. Ürün kalitenizden, ürün tasarımınızdan ödün vermediğiniz gibi ambalajdan da ödün vermeyin. Size doğru malzemelerle, kaliteli ve marka konumunuza uygun şekilde ambalaj tasarlayabilecek profesyonellerden, ambalaj tasarım ajansları ya da ambalaj tasarım hizmeti de sunan ajanslardan yardım alın.


Mevcut paketlemenizin, ambalaj tasarımınızın gözden geçirilmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyor ya da yeni markanız, yeni ürününüz için ambalaj tasarımı ihtiyaçlarınız arasındaysa bizimle iletişime geçin.


424 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page