top of page
  • Yazarın fotoğrafıSELF Kreatif

Butik Ajans Nedir?


butik ajans nedir

Bu yazıda ajans türleri arasında öne çıkan butik ajanslar hakkında bilgiler sunuyoruz. Yazı boyunca butik ajans nedir, butik ajansın özellikleri nelerdir, neden butik ajans tercih etmeliyim, butik ajansın avantajları ve dezavantajları nelerdir gibi sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.


Başlıklar:


Butik ajans nedir?


Butik ajans; size odaklanmış, sizi daha uzun dinleyen, taleplerinizin belirlenmesinde neredeyse şirketinizin bir parçası gibi çaba harcayan ve ihtiyaçlarınıza göre kişiselleştirilmiş hizmetler sunan ajans türüdür.


Sizi daha iyi anlayan, sektörünüz ile ilgili araştırmalar yapan, markanızı/şirketinizi sizin kadar sahiplenen butik ajanslar, özel ihtiyaçlarınızı daha iyi belirleyebildiği için yaratıcı projeler üretmeye odaklanarak kaynaklarınızın daha verimli kullanılmasını sağlayabilir.


Butik ajanslar hakkında doğru bilinen yanlışlar da var. Butik ajansların sadece küçük işletmelerle, yerel markalarla, B2B ya da D2C şirketlerle çalıştığı bilgisi doğru değildir. Butik ajanslar da global markaların ajans havuzlarında yer alır. Bu tamamen global markanın ihtiyaçlarıyla ilgili bir seçimdir. 2016’daki bir Statista araştırmasında ABD’deki şirketlerin %72’si birden fazla ajanstan hizmet aldığını belirtmiş. Bu rakamlara baktığımızda şirketlerin çoğunun butik ajans ya da tam hizmet ajansı gibi ayrımlar yapmadan ihtiyaçlarını belirleyip ihtiyaçlarına uygun çözümler sunan ajanslarla çalışmayı seçtiğini söyleyebiliriz. Aynı Statista araştırmasında şirketlerin %9’unun 6’dan fazla ajansla çalıştığını da ekleyelim.



Butik ajanslar, ajanslar arası rekabetten nispeten uzaktır. Rekabetten ziyade müşterilerine, müşterilerinin taleplerine ve sundukları hizmete odaklanırlar.


Butik reklam ajansları, butik içerik ajansları, butik sosyal medya ajansları, butik tasarım ajansları


Butik reklam ajansı nedir?


Butik reklam ajansı; büyük ajanslara göre daha kişiselleştirilmiş hizmetler sunan ve müşterinin sektörüne, hedef kitlesine, ihtiyaçlarına odaklanarak yakın ve hızlı hizmet sunan küçük bir reklam ajansıdır.


Butik reklam ajansları dikkatini markalaşmaya, markaya ve marka hedeflerine uygun stratejik ve yaratıcı projeler üretmeye odaklar. En güçlü özellikleri arasında çalıştığı marka ile yakın temas kurma, dolayısıyla markayı çok iyi tanıma olduğu için şirketinizin içinde reklam ve pazarlama departmanı kurmak yerine sizi tanıyan tecrübeli bir ekiple çalışmak ya da belli dönemlerde gereken, devamlı olmayan ihtiyaçlarınızı sizi tanıyan ekiplerle yürütmek için butik reklam ajansları ideal çözümdür.


Butik ajansın farkı nedir?


Butik ajansı büyük ajanslardan ayıran en önemli özellik yakın temas sağlamasıdır. Zamandan tasarruf ederken süreçlerinizi daha az stresle ya da stressiz tamamlarsınız.


Yakın temas: Ajanslarla çalışırken yeterince büyük bütçeli bir marka değilseniz kimi zaman yöneticilerle iletişim kuramazsınız. Oysa butik ajanslarla ajans sahibiyle ya da yöneticilerle iletişim halinde olur, en tecrübeli ekiplerle çalışma fırsatı yakalarsınız. Bu durum ajans içinde de hızlı iletişim sağladığından projeleriniz daha kısa sürede daha az sorunla tamamlanır.


Hızlı uyum: Butik ajanslar ezberden uzaktır. Çalıştığı markayı, markanın iç ve dış dinamiklerini bilerek çok boyutlu odaklanır, birden fazla değişkeni düşünerek şirketinize/markanıza hızlı uyum sağlar. Kâğıt kalabalıkları daha azdır, süreçlerle vakit kaybettirmez.


Benzersiz yorum: Bir markaya sunduğu projeyi size de sunmaz. Sektörünüzden başka bir müşteri için hazırladığı projeyi onunla anlaşamadığı için size satmaz. Size özel, sizin için çalışır.


Bütçe kullanımı: Sizi tanıyıp ihtiyaçlarınızı belirlediği için bütçenizi daha verimli kullanmanızı sağlar.


Müşteri odaklılık: Butik ajansların devamlı müşteri sayısı çok değildir. Bu da size daha rahat ve kolayca odaklanmasını sağlar. Bir çalışandan yirmi markayla çalıştığında alınan verimle üç markayla çalıştığında alınan verim aynı olmaz, bu nedenle daha az markaya odaklanan ajanslarda markalar arasında ilgi sırası beklemeniz gerekmez.


Tecrübeli çalışanlar: Butik ajanslar çalışanlarına daha bağlıdır. Az çalışanları olduğundan şirket içi iletişimleri daha kuvvetlidir. Diğer ajanslara göre sık sık çalışan değişimi olmadığından kendinizi daha güvende hissedersiniz.


İçeride çalışma: Tam hizmet ajansları özellikle belli hizmet kalemlerini başka ajanslara ya da freelance çalışanlara yaptırmaktadır. Butik ajanslar ise genelde sundukları hizmetleri deneyimli ajans çalışanları üzerinden sağlar. Outsource dediğimiz bu yönteme butik ajanslar da talebe ya da şartlara göre başvursa bile daha önce deneyimlediği, referansları kuvvetli, disiplinli hatta çoğunlukla birebir tanışıklığı olan iş ortakları ile çalışmayı tercih eder.


Kaliteli seçicilik: Butik ajanslar uzmanlıkları dışında işler almaktan kaçınır. Müşteri seçtiklerini söylemek de yanlış olmaz. Birebir iletişim kurdukları için iletişimde uyumsuzluk yaşadıkları müşterilerle iyi hizmet verememe endişesiyle çalışmak istemezler.


Bu maddelere baktığınızda butik ajansların ideal ajans olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu doğru değildir. Doğru Ajansı Nasıl Seçerim yazımızda da bahsettiğimiz gibi İdeal ajans sizin ihtiyaçlarınıza en uygun olan ajanstır. Dolayısıyla ihtiyaçlarınızı, beklentilerinizi, bütçenizi, zamanınızı gözden geçirerek tam hizmet ajansının sizin için doğru ajans olduğunu da keşfedebilirsiniz.


Kimler butik ajanslarla çalışabilir?


Küçük işletmeler ya da büyük ölçekli markaların departmanları butik ajansları tercih ederek daha yakın temasla, hızlı ve nokta atışı hizmet almayı tercih edebilirler.


Neden butik ajans tercih etmelisiniz?


Butik ajans nedir sorusunu cevapladık. Butik ajansların avantajları ve dezavantajları üzerine konuştuk. Peki butik ajans markanıza uygun mu, bunu nasıl belirlemeliyiz?


Bütçeniz nedir? Talepleriniz, beklentileriniz, hedefleriniz nelerdir? Butik ajanslardan alabileceğiniz hizmetler nelerdir? Gerçekten yakın temasa ihtiyacınız var mı? Daha hızlı çözümler mi istiyorsunuz? Markanızı sahiplenecek tecrübeli bir ekibe mi ihtiyacınız var? Yeni bir departman oluşturmak masraflı ve zahmetli mi geliyor? Sadece belli zamanlarda mı ajans ihtiyacı duyuyorsunuz? Ajans çalışanları ile, ajans sahibi ile bire bir iletişim kurmak sizin için önemli mi? Bunlar ve bunlara benzer sorularınızın cevapları size butik ajansa ihtiyacınız olup olmadığını anlatacaktır.


Unutulmaması gereken bir detay var, tek bir ajansla çalışmak zorunda değilsiniz. Tam hizmet ajansınızın yanı sıra bir butik ajanstan da destek alabilirsiniz. Farklı ihtiyaçlarınızı ajanslar arasında paylaştırabilirsiniz.


Butik ajansların küçük işletmelerle anılması güçlü markalarla çalışamayacakları anlamına gelmez. Özel projeler, kısa süreli kampanyalar ya da özel fikir ve danışmanlık talepleri için güçlü markalar da büyük ölçekli ajanslar yerine butik ajanslara başvurabilirler.



SELF Kreatif butik bir ajanstır. Hizmetlerimizi inceleyebilir, birlikte neler yapabileceğimizi konuşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page