top of page
  • Yazarın fotoğrafıSELF Kreatif

Tatile Çıkmadan Önce Ofiste Yapmanız Gerekenler

Güncelleme tarihi: 18 Tem 2022



Tatil heyecanı hepimizi sardı. Ofislerde kıpır kıpır çalışanlar koşturuyor. Kimi uzun zamandır görmediği sevdiklerini ziyaret edecek kimi hep hayalini kurduğu o ülkeye gidecek kimi güneşin ve denizin tadını çıkaracak… Hepimizin tatil planı farklı olsa da tatile çıkmadan önce ofiste yapabileceğimiz, kontrol edebileceğimiz pek çok şey benzer.


Uzuuuun bir tatile çıkmadan önce neler yapmanız gerektiğini listeledik. Listeyi kontrol ederek siz de tatilden döndüğünüzde daha ferah ve stresten uzak bir ofis hayatı bulabilirsiniz.


Tatil tarihinizi ekiple paylaşın.

Eğer tatiliniz resmî tatil değilse ofiste olmayacağınız, izne ayrılacağınız zamanları ekip arkadaşlarınıza ve önemli müşterilerinize önceden bildirin. Ne kadar erken haber verirseniz o kadar iyi, bu yüzden son dakikaya bırakmamaya özen gösterin. Tatil tarihiniz yaklaştığında ekip arkadaşlarınıza ve yöneticinize tekrar hatırlatın. Eğer yöneticiyseniz tatil öncesinde ekibinizle toplantı yaparak yokluğunuzda ve dönüşte yapılacak işler hakkında konuşun.


Birikmiş işlerinizi gözden geçirin.

Uzun zamandır yapmadığınız, ertelediğiniz, yapmak istemediğiniz, yapamadığınız işleri gözden geçirin. Belki de başkalarına devretme zamanı gelmiştir.


Ofisi düzenlemek için doğru zaman olabilir.

Masanızı, dolaplarınızı, çekmecelerinizi düzenlemek için tatil doğru zaman olabilir. Gereksiz evraklardan, dikkatinizi dağıtan detaylardan, masaüstündeki kullanım dışı dokümanlardan kurtulun. Kablo kalabalıklarına çözüm bulun, şarj edilecek aletleriniz varsa şarj edin, klavyenizi temizleyin... Bu küçük düzenlemeler ofise döndüğünüzde ferah bir çalışma ortamı bulmanızı sağlayacak.



Yarım kalan işlerinizi, devam eden projelerinizi listeleyin.

Tatile çıkmadan önce ‘dönüşte yapılacaklar listesi’ hazırladığınız için kendinize teşekkür edeceksiniz. Üzerinde çalıştığınız her işi hangi aşamada bıraktığınızı, teslim tarihini, öncelik sıralamasını, hatırlamanız gereken notları yazın.


Örnek: “1. Satın alma raporunun hazırlanması – Muhasebe departmanından geçen yılın verileri talep edilecek. Rapor teslim tarihi: 1 Eylül. Teslim etmeden önce direktörle ön görüşme yapılacak.

2. Reklam ajansından billboard için fiyat teklifi bekleniyor. E-postayla sordum ancak henüz yanıt gelmedi. Döndüğümde gelmemişse hatırlatmalıyım.

3. Satın alma raporu İtalyancaya çevrilecek. Çeviri ajanslarını belirle ve fiyat teklifi al.”

Yarım kalan işlerinizi bu şekilde listelemek, döndüğünüzde size zaman kazandıracak ve işlerinizin aksamasını önleyecek.


Mümkünse tatilden sonraki birkaç güne toplantı planlamayın.

Takviminizi kontrol edin. Ofise dönüş tarihinize planlanmış toplantılarınız varsa ertelemeye çalışın ya da kendinizi toplantınıza göre hazırlayın. Uzun tatilden sonra ofise hızlıca uyum sağlamak herkes için kolay değildir. Bu nedenle her olasılığı hesaba katarak henüz ofise, işe uyum sağlamadan toplantılara, önemli kararlar vermeye başlamayın. Toplantı konusuna odaklanamadan verimsiz bir toplantı yapmak yerine işinize odaklanmış halde verimli bir toplantıyı tercih edin.


Tatil dönüşü stresinizi en aza indirin.

Tatil dinlenmek içindir. Tatil boyunca yapılması gereken, dönüşünüze kadar tamamlanması gereken işleriniz varsa ilgili ekiplere devredin ya da tatilinizi aksatmayacak, dinlenmenize ara vermeyecek şekilde uygun bir planlama yapın. Yöneticiniz varsa devir ya da planlama hakkında yöneticinizi bilgilendirin. Böylece tatilden döndüğünüzde yapılmamış işlerle karşılaşmaz, gereksiz stres yaşamazsınız.



Otomatik yanıt ayarlayın.

Tatilde olduğunuz süre boyunca gelecek e-postalarınız ya da aramalarınız olacaktır. Siz tatildeyken de işlerin aksamaması için otomatik yanıt oluşturup tatilden dönüş tarihinizi, bu sürede kiminle iletişime geçilmesini istediğinizi belirten bir otomatik yanıt oluşturun. Bu herkesin aynı anda tatilde olduğu resmî tatillerde de işinize yarayacaktır. Hatırlatma: Otomatik yanıtlar sıkıcı olmak zorunda değildir ancak yine de gergin, neşeli, şakacı, buyurgan gibi birbirinden farklı üsluplarda e-posta alabileceğinizi ve otomatik yanıtınızın hepsine mümkün olduğunca sorunsuz yanıt olması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle samimi, çözüm odaklı bir üslup seçmenizde fayda olabilir.


Döndüğünüzde bulmak için kendinize bir sürpriz hazırlayın.

Döndüğünüzde masanızda sizi karşılayacak bir güzellik bırakın. Post-it’e yazılmış bir motivasyon sözü de olabilir, kendiniz için sipariş ettiğiniz bir çiçek de. Kendinize sürpriz yapma fırsatını kaçırmayın.



Çiçekleriniz varsa sulayın. Ofis hayvan dostlarınızı unutmayın.

Döndüğünüzde kötü bir sürprizle karşılaşmamak için uzun tatillere çıkmadan önce çiçekleriniz varsa onları sulamayı ya da ofise gelecek birilerine çiçeklerinizi emanet etmeyi unutmayın. Birçok ofisin hayvan dostu var. Sorumluluklarını kimin aldığından emin olun.


Gelecek postalarınızı kontrol edin.

Siz ofiste olmadığınızda teslim edilebilecek paketleriniz, evraklarınız olabilir. Bunları kontrol ederek, adres yönlendirmeleri ya da teslim edilecek kişi yönlendirmeleri yapabilirsiniz.


Bilgisayarınızı kontrol edin.

Tatilde bilgisayarınız yanınızda olmayacaksa bilgisayarınız için gerekli ayarlamaları yapmayı unutmayın. Açık uygulamalar, ziyaret geçmişi, çöp kutusu, indirilenler klasörü, şifreler, yedeklenmesi gerekenler… Rahatsız olacağınız detayları kontrol eder, kaybolmasından endişe duyduğunuz dokümanları yedeklerseniz kötü sürprizlerin önüne geçebilirsiniz. Masanıza ya da ekranınıza acil durumda size nasıl ulaşılacağına dair bir not bırakabilirsiniz. Yetkinin sizde olduğu dosyalar için yokluğunuzda iş arkadaşlarınıza geçici erişim vermeyi ya da dosyaları ortak doküman haline getirmeyi de düşünebilirsiniz.



Ofisinizi dönüşünüze hazır hale getirin.

Eğer ofiste çok üşüdüğünüz için bıraktığınız bir şalınız varsa, fazladan bir kravatınız kenarda duruyorsa, ofis kupanız masanızdaysa, topuklu ayakkabılarınız dolabınızda duruyorsa onları da eve götürmek, yıkamak, temizlemek, değiştirmek için tatiller doğru zaman olabilir. Her şeyden memnunsanız siz ofiste olmadığınızda toz olabilecek şeyleri ortalıkta bırakmamaya özen gösterin.


Yeni bir başlangıç fırsatını değerlendirin.

Uzun süredir aynı iş yerinde çalışıyorsanız masanızda yıllardır duran fotoğraflar, aynı bitkiler, aynı notlar bir süre sonra motivasyon etkisini yitirebilir. Uzun tatiller yeni başlangıçlar için uygundur. Ofis masanızın dekorasyonunu değiştirerek döndüğünüzde tatlı bir başlangıç yapabilirsiniz.


Son kontrolleri yapın.

Eğer küçük bir ofisteyseniz, yalnız çalışıyorsanız ya da siz tatildeyken ofis uzun süre kapalı kalacaksa çöpü çıkarmayı, prizleri, muslukları, buzdolabında bıraktıklarınızı kontrol etmeyi de unutmayın.



Tatilinizi ofise dönmeden bir gün önce bitirmeye çalışın.

Tatil dinlenmek içindir ancak dönüş yolculukları yorucu olabilir. Tatilde rutininizden çıkmak, uyku ve beslenme düzenlerinizdeki değişiklikler sizi etkileyebilir. Bunu hesaba katarak tatilinizi bir gün önce bitirip ertesi gün ofise gidebilecek şekilde hazırlıklarınızı yapabilirsiniz böylece bir gün de evde dinlenebilirsiniz.


Dönüşünüzü hafta arasına getirmeye çalışın.

Böylece aniden 5 iş günü değil 2-3 gün çalışıp hafta sonu molası verebilirsiniz. Bu da iş hayatına yumuşak bir geçiş sağlayacaktır.


Küçük bir hediye getirin.

Tatile gittiğiniz yerden arkadaşlarınıza getirebileceğiz lezzetli atıştırmalıklar, özel çikolatalar, minik hediyelikler döndüğünüzde insanların yüzünü gülümsetecek, ofise uyumunuzu hızlandıracak bir adım olacaktır.


TATİLİN TADINI ÇIKARIN.

Bu tatili hak ettiniz. Tatil sadece işten uzaklaşmak değildir; işe daha dinç, daha motive dönmektir de. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Birçok kişi tatilde de çalışması gerektiğini düşünerek vicdan azabı çekiyor ancak tatilde de iş düşünmenin, tatil yapmak yerine çalışmanın uzun vadede hem kendiniz hem de şirketiniz için çok da iyi sonuçlar doğurmayacağını unutmayın.

Tatile çıkmadan önce ofiste neler yapabilirsiniz, yapmanız gerekenler, kontrol etmeniz gerekenler neler bunlardan bahsettik.


İyi tatiller!

Lütfen iyi vakit geçirin :)


Güzel bir tatilden sonra tasarım, reklam ve markalama talepleriniz için bizimle iletişime geçin.




49 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page